Aangifte tegen Russische militairen om dood RTL-cameraman Storimans

De weduwe van RTL-cameraman Stan Storimans doet samen met zijn collega Jeroen Akkermans aangifte tegen zes Russische militairen. Uit onderzoek zou blijken dat zij in 2008 verantwoordelijk waren voor de raketaanval waarbij de Nederlander en elf Georgiƫrs om het leven kwamen.

De 39-jarige Storimans was destijds met Akkermans in de grotendeels verlaten Georgische stad Gori om verslag te doen van de korte oorlog tussen Georgiƫ en buurland Rusland. Toen een clusterbom insloeg op een plein was Storimans op slag dood, Akkermans raakte zelf gewond.

Akkermans noemt het pijnlijk dat er nog altijd niemand verantwoordelijk is gehouden voor het incident, ondanks procedures bij het Internationaal Strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. “Na bijna zestien jaar raakt ons geduld op en voelen we ons verplicht om zelf deze stap te zetten.”

‘Schat aan bewijs’

Samen met een groep internationale onderzoekers heeft Akkermans uitgezocht wat er precies gebeurd is die dag. Hij spreekt van een schat aan video-, foto- en forensisch bewijs. Zo blijkt uit serienummers op brokstukken dat het ging om een Russische Iskander-raket, is berekend dat die van Russische bodem moet zijn afgevuurd en heeft hij een document in handen dat beschrijft welke eenheden en militairen betrokken waren.

Op basis van die informatie is nu aangifte gedaan tegen de chauffeur van de raketinstallatie, enkele hogere officieren en hun commandanten. “Ze liegen erover en proberen er al die jaren mee weg te komen”, reageert Akkermans bij RTL. “Maar ik wil nog steeds dat er gerechtigheid komt. Voor Stan en al die anderen.”

MH17

Volgens zijn advocaten hebben de Russische militairen zich schuldig gemaakt aan een oorlogsmisdaad, omdat zich op het moment van de aanval geen Georgische militairen meer bevonden in Gori en een aanval op een burgerdoel verboden is. De advocaten trekken de vergelijking met het neerhalen van de MH17, waarbij de Nederlandse rechter ook militairen van Rusland veroordeelde voor verboden strijdhandelingen.

De Russische president Poetin beloofde tijdens een bezoek aan Nederland in 2013 dat zijn land onderzoek zou doen naar de aanval, maar kwam daar enkele weken later al van terug. Rusland ontkent dat er sprake was van een Russisch bombardement.

De hoofdredactie van RTL Nieuws laat weten de aangifte te steunen. “We hopen dat deze aangifte ertoe leidt dat het recht zijn loop heeft.” Het zal naar verwachting enkele maanden duren voordat het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie een besluit neemt over vervolging.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...