Alex Klaasen en Peter van de Witte winnen Annie M.G. Schmidtprijs

Alex Klaasen en Peter van de Witte hebben de 32e Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen. Ze wonnen de prijs voor het lied 152W96TH street. Het lied is onderdeel van het theaterstuk No Ponies van Klaasen. Hij schreef de tekst en Van de Witte de muziek. De prijs werd uitgereikt in de Kleine Komedie in Amsterdam.

“Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn”, oordeelt de jury in het rapport. In het lied zingt Klaasen over paniekaanvallen die hij kreeg tijdens een verblijf in New York.

“Alex Klaasen vertolkt zijn nachtmerrie weergaloos. Z’n stem vol levensgretigheid, dan weer dof van ellende, dan weer weemoedig. Elke zin met een timing alsof de paniekaanval nu aan de hand is”, aldus de jury.

Klaasen en Van de Witte hebben de Annie M.G. Schmidtprijs al eens eerder gewonnen. In 2019 kregen zij de prijs voor het lied Gewoon Opnieuw. Dat maakten ze samen met Jurrian van Dongen.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest van het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Dit jaar waren ook Ellen ten Damme, Peer Wittenbols en Stanislas Mitrovic, Kiki Schippers, Peter van Rooijen, Yentl en de Boer en Joost Spijkers genomineerd. Eerder winnaars zijn onder meer Flip Noorman, Patrick Nederkoorn, Jan Beuving en Tom Dicke.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...