Babs Gons winnaar literatuurprijs Gouden Ganzenveer

Babs Gons ontvangt dit jaar de Gouden Ganzenveer. De schrijver, dichter en spoken word-artiest ontvangt de prijs voor haar inzet “om de wereld van spoken word poëzie te laten groeien en bij een breed publiek bekend te maken”, aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikt.

Jet Bussemaker, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voorzitter van de academie, maakte de winnaar bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. “Gons biedt op bedachtzame en integere wijze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden”, zegt Bussemaker.

Van podiumdichter Gons (52) verscheen in 2021 haar eerste dichtbundel, Doe het toch maar. Haar werk kenmerkt zich volgens de stichting door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid.

In september 2023 werd Gons benoemd tot Dichter des Vaderlands, die rol vervult ze voor twee jaar. In die hoedanigheid treedt Gons op als ambassadeur voor de poëzie en maakt gedichten bij binnenlandse nieuwsgebeurtenissen. Zo gaat haar laatste gedicht over de grote explosie in Rotterdam-Zuid van afgelopen week waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Taal onder de aandacht

De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks uitgereikt. Met de onderscheiding wil de academie het geschreven en gedrukte woord in het Nederlandse taalgebied onder de aandacht brengen. Op 27 mei krijgt Gons de prijs uitgereikt in Amsterdam.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan schrijver Jan Brokken. Daarvoor ging De Gouden Ganzenveer naar onder anderen Nelleke Noordervliet, Abdelkader Benali en Arnon Grunberg.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...