Britse koninklijke onderscheiding voor Oppenheimer-regisseur Christopher Nolan

De Brits-Amerikaanse filmregisseur Christopher Nolan en zijn vrouw en producent Emma Thomas ontvangen later dit jaar Britse koninklijke onderscheidingen voor hun bijdrage aan de filmindustrie.

De Britse regering maakte gisteren een lijst met namen bekend waarop de twee ook staan. Nolan schreef en regisseerde de zeer succesvolle film Oppenheimer (2023) over de ontwikkeling van de atoombom. Zijn vrouw is een van de producenten. De film bracht tot nu toe wereldwijd bijna 900 miljoen euro op. De film won een groot aantal prijzen, waaronder zeven Oscars, zeven Bafta’s, vijf Golden Globes en drie Screen Actors Guild Awards.

De 53-jarige Nolan brak bij het grote publiek door met de film Memento (2000), over een man met geheugenverlies die onder meer met foto’s en briefjes erachter probeert te komen wie zijn vrouw heeft vermoord. Sinds 2005 is hij zich gaan toeleggen op blockbusters zoals een aantal Batman-films en Inception, maar hij bleef zijn unieke visuele en narratieve stijl houden. Voor de meeste van zijn films schreef hij zelf het scenario.

Eenzaam

Nolan en Thomas ontmoetten elkaar tijdens hun studie in Londen. De 52-jarige Thomas was bij vrijwel iedere film van Nolan producent. Zij bezitten samen de productiemaatschappij Syncopy. Volgens Nolan voelt hij zich nooit eenzaam als hij films maakt omdat Thomas “het medium net zo belangrijk vindt als ik”.

Doorgaans worden slechts twee keer per jaar nieuwe Britse koninklijke onderscheidingen bekendgemaakt: aan het einde van het jaar en op de verjaardag van de koning (14 november). Maar voor bijzondere prestaties – vooral op sportgebied en in de kunsten – worden soms uitzonderingen gemaakt. Nolan krijgt de titel Knight Bachelor, de oudste riddertitel. Thomas krijgt de titel Dame Commander.

Op de lijst van premier Sunak staan naast de filmmakers onder anderen miljardair Mohamed Mansour, die geld doneert aan de partij van Sunak. Ook de Amerikaanse zakenman en Netflix-baas Ted Sarandos krijgt een onderscheiding.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...