Britse rapper Wiley verliest lintje om anti-semitische tweets

De Britse rapper Wiley raakt zijn koninklijke onderscheiding kwijt wegens antisemitisme. Een reeks tweets uit 2020 kost hem zijn lintje omdat die “schade berokkenden aan het systeem van koninklijke onderscheidingen”.

Koningin Elizabeth had Wiley in 2017 geƫerd vanwege zijn verdiensten voor de muziek. Hij werd toen lid in de Order of the British Empire, de laagste rang van die ridderorde.

Maar Wiley kwam in opspraak door antisemitische tirades op Twitter, waarin hij Joden “slangen” en “lafaards” noemde, beweerde dat ze een oorlog voeren tegen zwarte mensen en verantwoordelijk zijn voor de slavenhandel. Ook herhaalde hij het vooroordeel dat de entertainmentwereld in Joodse handen zou zijn.

Halfhartige excuses

Twitter deed aanvankelijk niets tegen de reeks aanstootgevende tweets. Verschillende beroemdheden en internationale organisaties kondigden daarop een Twitter-boycot van twee dagen aan onder de hashtag #NoSafeSpaceForJewHate. Onder anderen oud-voetballer Gary Lineker, acteur Jason Isaacs en zangeres Sophie Ellis-Bextor zwegen, naast ook Greenpeace en het Londense Royal Opera House. Later schorste het platform de rapper.

Wiley maakte later excuses voor de tweets “die als antisemitisch opgevat kunnen worden”. Hij zei dat een conflict met zijn Joodse manager daaraan ten grondslag had gelegen en erkende dat hij nooit een hele groep over een kam had mogen scheren. Maar daarna verspreidde toch weer nieuwe beledigende uitingen.

De Britse Campaign Against Antisemitism reageert dan ook verheugd op het besluit van koning Charles. “We voelen ons in het gelijk gesteld, nadat we Wiley vier jaar hebben geconfronteerd met de ernstige gevolgen van zijn antisemitische getier.”

Spionnen, dictators en pedofielen

Wiley geldt als de ‘peetvader van de grime-rap’, een stroming binnen het muziekgenre die zich kenmerkt door het snelle tempo en de agressieve toon. De 45-jarige Londenaar legde aan het begin van deze eeuw de basis voor de muziek met albums als Treddin’ on thin ice.

De rapper heeft nog niet gereageerd op het verlies van zijn onderscheiding.

Het komt niet vaak voor dat de Britse vorst een koninklijke onderscheiding intrekt. In het verleden gebeurde dat bijvoorbeeld bij de roemruchte spion Kim Philby, die voor de Sovjet-Unie bleek te werken, de brute Zimbabwaanse dictator Robert Mugabe en tv-presentator Rolf Harris, die voor kindermisbruik werd veroordeeld.

Ook verloor oud-topman Fred Goodwin van de Royal Bank of Scotland zijn riddertitel vanwege zijn rol in de bankencrisis van 16 jaar geleden. Hij mocht zichzelf daarna geen ‘Sir’ meer noemen.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...