Candlelight-presentator Jan van Veen (79) overleden

Radiomaker Jan van Veen is op 79-jarige leeftijd overleden, melden zijn familieleden aan onder meer Spreekbuis.nl en het ANP.

Van Veen was vooral bekend doordat hij, met de trage vioolmuziek van Mantovani’s Greensleeves op de achtergrond, op gedragen toon romantische gedichten van luisteraars voordroeg in zijn radioprogramma Candlelight. Hij begon daarmee in 1967 bij Radio Veronica en deed het later ook voor de AVRO en tot 2003 voor Sky Radio.

Het programma begon al die jaren met het mierzoete nummer Can I get there by Candlelight van David McWilliams.

Dit was Van Veen’s laatste bijdrage op Sky Radio:

Over zijn kenmerkende zware stem zei hij in 2018 in de Volkskrant: “Die stem heb ik van nature, maar hij is wel zwaarder geworden in de loop der jaren. Roken zal daar best een bijdrage aan hebben geleverd. Ik rookte die rare Caballero’s alsof het lolly’s waren.”

Van Veen begon in 1964 zijn carrière bij het zendschip Radio Veronica. Hij presenteerde er samen met onder anderen Willem van Kooten meerdere programma’s. Volgens zijn eigen website las Van Veen daar als grap ooit een liefdesgedicht van een lezer voor, waarna ook anderen brieven en gedichten begonnen in te sturen.

In 1970 vertrok hij bij Radio Veronica om betrokken te raken bij de oprichting van het concurrerende Radio Noordzee.

AVRO

In 1971 stapte hij over naar AVRO. Behalve dat hij er Candlelight presenteerde, was hij er onder meer hoofd televisieamusement. In 1991 ging hij naar Sky Radio en Candlelight verhuisde mee, Het was op de nieuwsbulletins na het enige programma met presentator bij het radiostation. In 2003 stopte het programma.

Van Veen begon twee jaar later het internetradiostation Candlelight Radio. In 2008 keerde het programma terug op de radio bij 100% NL, waar het tien jaar lang te horen was.

In 2009 ontving hij een koninklijke onderscheiding en in 2014 ontving hij de Radio Oeuvre Award van de zender.

In 2019 was Van Veen te gast bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door ter gelegenheid van 100 jaar radio:

Sinds 2020 was Candlelight weer te horen op de radio. Dit keer op de lokale radiozender Easy FM. Het programma was er iedere zondagavond van 22.00 uur tot middernacht te horen.

Naast zijn werk als radio-dj was was hij onder meer artiestenmanager en baas van een kroeg, de Candlelight Bar in Hilversum, waar hij op last van zijn toenmalige werkgever AVRO mee moest stoppen. Ook had hij een textielhandel die onder meer Candlelight-panty’s uitbracht en sprak hij reclames in.

Hij toonde zich in 2018 in het Volkskrant-interview tevreden met wat hij met het programma had neergezet. “Nog steeds komen er wildvreemde mensen naar me toe om te vertellen dat ze zoveel avonden van het programma hebben genoten. Voor die mensen heb ik het al die jaren gedaan.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...