Christiaan Paauwe en Chiem Balduk correspondenten bij de NOS

De NOS heeft twee nieuwe correspondenten benoemd, van wie één een nieuwe post gaat bekleden. Christiaan Paauwe wordt in Warschau correspondent Midden- en Oost-Europa. Chiem Balduk trekt naar Berlijn, waar hij tweede correspondent Duitsland en Midden-Europa wordt.

Paauwe (33) zit sinds halverwege vorig jaar in Warschau, toen de NOS besloot tijdelijk ruimte te maken voor meer verslaggeving vanuit Polen. Omdat het belang van de regio blijft toenemen, heeft de hoofdredactie besloten om van Midden- en Oost-Europa een officiële correspondentenpost te maken.

Het werkgebied van Paauwe loopt van de Baltische Staten tot en met Hongarije. Ook zal hij een deel van de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne gaan doen, omdat Polen als buurland een belangrijke rol daarin speelt.

Spannende tijden

“Dat de NOS nu deze post heeft opgetuigd, onderstreept dat we spannende tijden voor ons hebben”, zegt Paauwe. “De Russische dreiging is voor niemand een abstractie meer. Het is een realiteit die Oekraïne elke dag doorleeft en die de oostflank van de NAVO op scherp heeft gezet. Tegelijkertijd zien we een nieuwe progressieve regering in Warschau die binnen Europa een leidende rol op zich probeert te nemen, en is er op economisch en cultureel vlak veel aan het verschuiven in de regio. Om die grote ontwikkelingen dicht bij onze kijkers en luisteraars te brengen, voelt als een belangrijke en vooral ook uitdagende taak.”

Paauwe heeft Filosofie, Slavische Talen en Culturen, en Journalistiek gestudeerd. Tijdens zijn studies bracht hij veel tijd in Oekraïne en Rusland door. Hij schreef voor NRC voordat hij drie jaar geleden bij de NOS binnenkwam op de buitenlandredactie. Daar spitste hij zich onder meer toe op het maken van verhalen over de oorlog in Oekraïne. Ook deed hij daarover verslag in dat land en in Polen.

Zo was hij afgelopen juni in Cherson vlak na de dambreuk:

“Christiaan is een geestdriftig journalist die – zo lijkt het soms – het liefst dag en nacht zou werken aan mooie eigen reportages”, zegt chef Esther Bootsma van de buitenlandredactie. “Hij bruist van de ideeën, maar heeft ook een grote kennis van de regio die hem in staat stelt gebeurtenissen van de juiste context te voorzien.”

Balduk rechterhand van Waaijers

Chiem Balduk (27) maakt de overstap van de buitenlandredactie en wordt in Berlijn als correspondent de rechterhand en vervanger van Charlotte Waaijers. Hij gaat haar ondersteunen in de research en productie van reportages, maar zal ook zelfstandig verhalen maken. Balduk begint op 1 mei, een maand voor de Europese verkiezingen en het EK voetbal in Duitsland.

“Het zijn historisch interessante tijden voor Duitsland”, zegt Balduk. “Het land worstelt met de leidersrol binnen Europa en kampt in eigen land met een vastlopende economie. De Ampelkoalition probeert broodnodige hervormingen door te voeren, maar die kunnen rekenen op felle weerstand. Ook elders in de regio zijn het spannende tijden: van verkiezingen in Oostenrijk tot de afbraak van de rechtstaat in Slowakije. Het wordt een uitdaging om deze grote thema’s behapbaar en menselijk te maken, maar ik kan niet wachten om daarmee te beginnen.”

Balduk begon als stagiair bij de NOS en kwam daarna in dienst. Eerst werkte hij bij de redacties 24 uur en NOS Met het Oog op Morgen. Ruim twee jaar geleden stapte hij over naar de buitenlandredactie, waar hij een van de drijvende krachten werd achter de berichtgeving over Oekraïne.

“Chiem is zeer belezen, volgt vele bronnen en legt via sociale media gemakkelijk contacten, die in zijn geval vaak tot sterke eigen verhalen leiden”, zegt buitenlandchef Bootsma. “Wij zijn ervan overtuigd dat hij een groot talent is, dat het ver zal schoppen in de journalistiek.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...