Cultuursector wil veiligheidsprotocol na verstoring concert Lenny Kuhr

De cultuursector ziet naar eigen zeggen een toename van incidenten door polarisatie. Om die reden wil de sector in samenwerking met de staatssecretaris van Cultuur, Fleur Gräper een veiligheidsprotocol opstellen. Dat schrijven de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in een verklaring.

Directe aanleiding is de verstoring van het concert van Lenny Kuhr afgelopen weekend. Pro-Palestijnse activisten verstoorden toen het optreden van de Joodse zangeres. “Hij noemde mij terrorist en beschuldigde mij meteen van genocide”, zei Kuhr na de verstoring.

Vrije kunsten

In de verklaring stelt de sector dat “iedereen, van makers tot medewerkers en publiek, veilig moet zijn binnen onze huizen en onze podia”. Deze week kwamen dertien van de vijftien partijen in de Tweede Kamer ook naar buiten met een gezamenlijk verklaring tegen Jodenhaat.

Volgens de cultuurorganisaties kan een veiligheidsprotocol ervoor zorgen dat de “vrije kunsten en het vrije woord” kunnen blijven bestaan. “Mochten podia daar aanleiding voor zien, kunnen zij een beroep doen op preventieve veiligheidsmaatregelen van de overheid”, staat in de verklaring.

Pro-Palestijnse actievoerders verspreidden beelden van het protest bij het concert van Lenny Kuhr

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...