Drie ‘nieuwe’ Van Goghs in Rijksmuseum

In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn drie schilderijen van Vincent van Gogh te zien. De werken Stadsgezicht in Amsterdam (1885), Oever met bomen (1887) en Korenveld (1888) hebben een plek gekregen naast het zelfportret van de schilder dat al in het Rijksmuseum hing.

De werken zijn voor langere tijd uitgeleend door de Stichting P. en N. de Boer, opgericht door een Amsterdamse kunsthandelaar. Het Rijksmuseum is blij met de werken. “We kunnen hiermee het hele verhaal van Van Gogh vertellen”, zegt conservator Mayken Jonkman.

Het gaat om deze schilderijen:

Vooral het schilderij Stadsgezicht in Amsterdam, waarop de Singel en de koepelkerk te zien zijn, heeft een bijzondere connectie met het Rijks, vertelt Jonkman. “Van Gogh wilde het Rijksmuseum graag bezoeken, het was toen net geopend. Hij spaart voor een treinkaartje en komt naar Amsterdam waar hij in de stationswachtkamer op een vriend wacht. Daar trekt hij een kwast uit zijn jaszak, en schildert zijn uitzicht.”

Natte verf

Wanneer de vriend arriveert, stopt hij het werk met de verf nog nat in zijn tas en zo bezoekt hij het museum. “En dat schilderij hebben wij hier nu,” aldus Jonkman, “het stadsgezicht van Amsterdam.”

Zo was dit het eerste werk van Van Gogh dat over de drempel van het Rijksmuseum kwam. Maar daar houdt het verhaal nog niet op. “In het museum is hij helemaal onder de indruk van Frans Hals met zijn felle kleuren,” gaat Jonkman verder. “Nog geen jaar later arriveert hij in Parijs en gebruikt meteen meer kleuren. Zo maakt hij het tweede schilderij, Oever met bomen, langs de Seine.”

Hoe lang de werken blijven hangen, is niet precies bekend. Het Rijksmuseum zegt dat de werken “langdurig zijn uitgeleend”.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...