Geen Duitse stemmen voor ‘Friesenjung’ Joost Klein in halve finale songfestival

Joost Klein zal Nederland vertegenwoordigen in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat werd vanavond bekend bij de loting in de Zweedse stad Malmö. Door deze loting kunnen kijkers in Duitsland niet op Klein stemmen voor een plekje in de finale, terwijl hij juist in dat land een enorme hit scoorde met het nummer Friesenjung. Duitsland komt uit in de eerste halve finale.

De Friese artiest zal op donderdagavond 9 mei het podium in Malmö betreden, net als artiesten uit vijftien andere landen, waaronder België, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Estland. Alleen kijkers uit die landen mogen die avond hun stem uitbrengen. Daarbij kunnen ze niet stemmen op de kandidaat uit hun eigen land.

De rapper uit Britsum zal optreden in het tweede deel van de show, zo werd vanavond eveneens bekend. Dat is gunstig: hoe later de artiest optreedt, hoe beter de act over het algemeen blijft hangen bij kijkers. Overigens is nog niet bekend wanneer Nederland precies aan de beurt is: dat wordt op een later moment bepaald.

België en Oostenrijk

Gelukkig voor de artiest en voormalig youtuber is hij ook behoorlijk populair in België, Oostenrijk en Zwitserland. Inwoners van die landen mogen op donderdag 9 mei wél op Nederland stemmen.

Omrop Fryslân constateert dat Klein dankzij de loting ook gekoppeld is aan landen die vaak (veel) punten geven aan de Nederlandse inzending, zoals Denemarken en Estland.

Het nummer Friesenjung, samen met Ski Aggu en Otto Waalkes, stond wekenlang op nummer 1 in Duitsland en Oostenrijk:

De eerste halve finale is op dinsdag 7 mei. De finale van de muziekwedstrijd is op zaterdag 11 mei. De Zweedse Loreen won het songfestival vorig jaar met het nummer Tattoo. Daardoor is Zweden nu gastland en al verzekerd van een plek in de finale. Ook Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben al een ticket voor de finale.

Het is nog niet bekend met welk nummer Joost Klein zal optreden. Vorig jaar werd het deelnemende nummer op 1 maart bekendgemaakt. Het lukte Nederland niet om met dat nummer een finaleplek af te dwingen. Mia Nicolai en Dion Cooper eindigden met het liedje Burning Daylight op de dertiende plek in hun halve finale.

Israël

Voorafgaand aan de loting werd bekend dat Israël niet mee zou loten en al geplaatst was voor de tweede halve finale vanwege een herdenkingsdag. In steeds meer landen roepen artiesten vanwege de oorlog met Hamas op tot een boycot van Israël op het Eurovisiesongfestival. Tijdens de loting werd daar niets over gezegd.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...