In vete met Drake geeft Kendrick Lamar met virale videoclip een trap na

De nieuwe videoclip van het nummer Not Like Us van rapper Kendrick Lamar is in anderhalve dag 23 miljoen keer bekeken. Daarmee geeft hij zijn rivaal Drake een trap na. De twee zwaargewichten in de moderne muziekindustrie vechten al jaren een vete uit en brachten de laatste maanden de ene na de andere disstrack uit.

Ze zijn zeker niet de eerste grote hiphopartiesten die een rap beef met elkaar hebben. Ook Biggie & Tupac, Jay-Z & Nas en Cardi B. en Nicki Minaj vochten een muzikale vete met elkaar uit. In nummers proberen ze elkaar te overtroeven met heftige aantijgingen. De teksten zijn soms even vilein als po√ętisch geformuleerd. Woorden zijn niet per se gemeend, het gaat om de kunst van het rappen.

Dit jaar werden hiphopliefhebbers getrakteerd op de beef tussen Drake en Kendrick Lamar. In totaal zijn er negen nummers uitgebracht, waarmee ze elkaar verbaal te lijf gaan. In hun rapteksten gaan de artiesten niets uit de weg. Van beschuldigingen van seks met minderjarigen tot huiselijk geweld.

Het laatste nummer van Lamar, Not Like Us, werd een hit. In mei bereikte het de nummer 1 plek van de toonaangevende Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. Op Spotify is het nummer inmiddels 445 miljoen keer gestreamd. De best scorende disstrack van Drake heeft daar 120 miljoen streams.

Na Not Like Us bracht Drake ook nog snel een nummer uit. The Heart Part 6, waarin hij alle beschuldigingen ontkent. Dat nummer werd niet goed ontvangen. Vermoedelijk uit vrees voor minder streams dan zijn rivaal zette hij het nummer niet op Spotify.

Daarmee stopte het niet. Op 19 juni, de Amerikaanse feestdag Juneteenth waarop de VS de afschaffing van de slavernij viert, speelde Kendrick Not Like Us voor het eerst live. De eerste zin werd gerapt door hiphoplegende Dr Dre. Lamar zong het nummer maar liefst vijf keer achter elkaar. Het publiek zong het onvermoeibaar mee.

En deze week kwam dus de videoclip online:

Daarin zitten veel verwijzingen naar de Amerikaanse Westkust, waar Lamar vandaan komt, en er zijn natuurlijk verwijzingen naar Drake en zijn team. Om de beschuldigingen die hij in het nummer al deed heeft hij nu beeldende of suggestieve scenes gebouwd.

Afgaand op de cijfers kun je Lamar inmiddels wel uitroepen tot winnaar van deze beef. Maar wie wint op basis van kwaliteit, daarover verschillen de fans online van mening.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...