Israëlische president Herzog zondag bij opening Holocaustmuseum in Amsterdam

De Israëlische president Herzog is zondag aanwezig bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij vertegenwoordigt daar de Nederlandse overlevenden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden, zegt het Joods Cultureel Kwartier waar het nieuwe museum onder valt.

Herzog is er ook namens de Israëlische instellingen die bij het Nationaal Holocaustmuseum zijn betrokken. Vanuit Israël is er kennis gedeeld en zijn documenten, foto’s en videomateriaal ter beschikking gesteld. Het Joods Cultureel Kwartier noemt het wrang dat het museum wordt geopend tijdens de oorlog in Israël en Gaza, maar zegt te verwachten dat de ceremonie waardig zal verlopen.

De Israëlische president is een van de vele hoge gasten die ervoor naar Amsterdam komen. Zo is ook koning Willem-Alexander er. Hij houdt tijdens de openingsbijeenkomst in de nabijgelegen Portugese Synagoge een toespraak. Herzog zal zelf ook spreken.

Namens het kabinet zijn demissionair premier Rutte en de staatssecretarissen Gräper (Cultuur en Media) en Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) erbij. Uit het buitenland komen onder anderen de Oostenrijkse bondspresident Van der Bellen en de Duitse bondsraadvoorzitter Schwesig.

Tekst op granaat

President Herzog werd de afgelopen maanden internationaal bekritiseerd. Zo zei hij kort na de Israëlische inval in Gaza, als reactie op de Hamas-aanvallen van 7 oktober, geen onderscheid te maken tussen burgers in Gaza en strijders van Hamas. “Een hele natie is verantwoordelijk”, zei hij letterlijk. Die uitspraak werd door Zuid-Afrika opgenomen in de aanklacht die tegen Israël werd uitgebracht voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

In december bezocht president Herzog de Israëlische troepen. Hij schreef toen de tekst “ik vertrouw op je” op een Israëlische granaat die vervolgens op Gaza werd afgevuurd. Ook daarop kwam veel kritiek.

The Rights Forum, de door oud-premier Dries van Agt opgerichte organisatie die zich inzet voor de Palestijnen, heeft scherpe kritiek op de komst van Herzog. “Zijn ontvangst door de koning is een klap in het gezicht van de Palestijnen die machteloos moeten toezien hoe Israël hun geliefden vermoordt en hun land verwoest”, zegt de organisatie. Online circuleren oproepen om rond de opening te demonstreren voor de Palestijnse zaak.

Woordvoerder Boris de Munnick van het Holocaustmuseum zegt dat de uitnodiging aan Herzog al afgelopen zomer is gedaan. Er is volgens hem na 7 oktober niet overwogen om die in te trekken. Hij benadrukt dat het museum apolitiek is. “De directeur van het museum, Emile Schrijver, zegt altijd: ‘Wij zijn een museum waar vrije meningsuiting belangrijk is’.”

Jodenvervolging

Het Holocaustmuseum zit aan de Plantage Middenlaan, in wat van oudsher de Joodse buurt is van Amsterdam. Het is gevestigd in een pand tegenover de Hollandsche Schouwburg. Dat was de plek vanwaar in de Tweede Wereldoorlog veel Joden werden gedeporteerd. Eerst naar de kampen in Vught en Westerbork en vandaaruit naar de vernietigingskampen van nazi-Duitsland.

Bekijk hier hoe het museum eruit ziet en hoor wat directeur Emile Schrijver over het belang ervan zegt:

Het museum, waarvan de komst in 2015 werd aangekondigd, vertelt allereerst het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland. Ongeveer 102.000 Joden die in Nederland woonden zijn in de Holocaust vermoord. Daarnaast is er ook ook aandacht voor het Joodse leven van voor de oorlog, de bevrijding in 1945 en de Nederlandse herinneringscultuur.

Het museum vertelt het verhaal aan de hand van 2500 voorwerpen, maar ook foto’s, films, geluidsopnamen, documenten en installaties. Het zegt de geschiedenis zonder terughoudendheid te willen presenteren en de slachtoffers een gezicht te geven.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...