Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. Hij stierf op 83-jarige leeftijd thuis in Florence, de plaats waar hij in 1940 werd geboren. Cavalli was al geruime tijd ziek, melden Italiaanse media.

Tien jaar geleden stopte hij als creatief directeur van het door hem opgerichte modehuis, dat luxe kleding en parfum verkoopt. Het merk staat bekend om extravagante ontwerpen, bedrukt leer en jeans met slijtageplekken. Grote namen als Beyoncé, Cindy Crawford en Mariah Carey waren te zien in de creaties van Cavalli.

De Italiaan, kleinzoon van een schilder, had een gemankeerde jeugd doordat zijn vader in 1944 werd gedood door de nazi’s. Hij had daardoor concentratieproblemen en last van stotteren, maar slaagde desondanks voor zijn studie aan de kunstacademie in Florence.

Succes met dierenprints

Roberto Cavalli legde zich toe op het bedrukken van leer en schreef later dat hij niet precies wist waar hij moest beginnen met het creëren van een modelijn. Begin jaren 70 presenteerde hij zijn eerste collectie in Parijs. Zijn eerste boetiek opende hij in Saint-Tropez, waar actrice Brigitte Bardot een van zijn vaste klanten was.

De Italiaan bereikte dankzij veelvuldig gebruik van dierenprints nieuw succes vanaf de jaren 90. Zijn creaties met onder meer luipaard-, slangen- en krokodillenprint gingen de wereld over. Het modehuis citeert bij het overlijdensbericht van Cavalli op Instagram: “Ik kopieer de kleding van een dier omdat ik ervan houd om God te kopiëren. Ik denk dat God de meest geweldige ontwerper ooit is.”

Vanwege zijn exotische en glamoureuze ontwerpen werd Cavalli meer dan eens vergeleken met de in 1997 vermoorde ontwerper Gianni Versace. Ook hadden beide modehuizen een succesvolle samenwerking met H&M, waarvoor ze een designercollectie tegen betaalbare prijzen lanceerden.

Het modehuis Roberto Cavalli kwam in 2019 in financieel zwaar weer terecht. De Amerikaanse winkels van het merk werden gesloten. Later dat jaar werd het modehuis overgenomen door Damac, de investeringsmaatschappij van de Emiratische zakenman Hussain Sajwani. In 2020 werd ontwerper Fausto Puglisi aangesteld als creatief directeur.

Paarse helikopter

Ook na zijn pensioen had Cavalli een excentrieke levensstijl. Zo bezat hij een paarse helikopter en een wijngaard in Toscane en had hij een voorliefde voor Ferrari’s en dikke sigaren. Zijn jacht, Freedom, had een door hemzelf ontworpen interieur, uiteraard met dierenprints.

“We zullen zijn genialiteit en onvoorwaardelijke liefde voor Florence niet vergeten”, schrijft de burgemeester van Florence op X. “Hij heeft zijn stempel gedrukt op de hedendaagse taal van de Italiaanse mode.”

Cavalli had zes kinderen en was twee keer getrouwd. De laatste jaren leefde hij met zijn 45 jaar jongere Zweedse partner Sandra Nilsson, die vorig jaar moeder werd van hun jongste kind: Giorgio. Die zoon is vernoemd naar zijn overleden vader.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...