Joost Klein naar finale Songfestival, morgen als vijfde aan de beurt

Zoals verwacht is Joost Klein namens Nederland door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Hij zette met zijn Europapa de Malmö Arena op zijn kop. Ook de veelbesproken inzending van Israël is door naar de finale. In die finale is Klein als vijfde aan de beurt.

Hij was in de halve finale als zestiende en laatste aan de beurt en kreeg de hele zaal mee. Drie minuten lang zweepte hij het publiek op. Commentator Jacqueline Govaert noemde het optreden “het grootste feest van de avond”.

“Ik heb het geflikt”, zei Klein direct na afloop euforisch op zijn Instagrampagina. Even later zei hij op de persconferentie ook blij te zijn met zijn familie, die in Leeuwarden zijn optreden volgde. “Dat heeft mijn hart met liefde gevuld.”

Ook zei hij te denken aan “alle wezen in de wereld, alle mensen die anderen vergeten, aan de leraren die gepest worden in de klas en de mensen zonder huis.”

Kijk hier het optreden van Joost terug:

In het buitenland zijn de reacties wisselend. De VRT schrijft dat Joost Klein de ‘verwachtingen helemaal heeft ingelost’: “Europapa toont hoe Joost Klein de hype echt waarmaakt.” België viel zelf overigens onverwacht af.

Het Oostenrijkse ÖRF is minder te spreken over de Nederlander: “Het is een rommelig samengesteld kunstwerk, met extreme schoudervullingen als handelsmerk.” Oostenrijk plaatste zich ook voor de finale met het nummer We Will Rave.

De Zweedse songfestival-volger van de krant Aftonbladet omschrijft de act van Klein als een “Nederlandse clown met grote schoudervullingen”.

Nederland als vijfde in finale

De organisatie van het songfestival heeft vannacht bekendgemaakt dat Klein morgen in de finale als vijfde aan de beurt is van de 26 landen. Nederland lootte producer’s choice. Dat hield in dat de organisatie bepaalt welke startpositie Klein zou krijgen.

Zweden is als gastland als eerste aan de beurt. Na Nederland is Israël, dat zich gisteravond ook plaatste. Over het optreden van zangeres Eden Golan is al weken veel te doen. Tot gisteravond laat werd in Malmö geprotesteerd door mensen die vinden dat Israël vanwege de oorlog in Gaza niet mee zou mogen doen aan het festival.

Dit is de volgorde bij de finale van zaterdag:

Ondanks die protesten doet Israël het steeds beter bij de bookmakers. Het land stond eerder op de avond op de achtste plaats, maar staat na de halve finale op de tweede plek. Europapa staat nu achtste, bovenaan staat Kroatië.

Joost zet Israël voor blok op persconferentie

Op de persconferentie van de winnaars na afloop was er nog een opvallend moment, toen er een kritische vraag van een journalist kwam aan de Israëlische Golan. Een Poolse verslaggever vroeg haar of ze er ooit bij stil had gestaan dat ze door haar aanwezigheid een gevaar vormt voor de andere artiesten en het publiek.

Golan leek er even geen raad mee te weten, waarna de man die de leiding had over de persconferentie ingreep door te zeggen dat ze daar niet op hoefde te antwoorden.

“Waarom niet?”, sprong Klein, die naast haar zat, daar op in. Golan antwoordde vervolgens alsnog: “Ik denk dat de EBU alle veiligheidsmaatregelen neemt zodat dit een veilige en verenigde plek voor ons allemaal is. Dus ik denk dat het voor iedereen veilig is.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...