Laatste aflevering van talkshow Op1 ‘vrolijke begrafenis in het wit’

“Het wordt een vrolijke begrafenis in het wit”, zegt presentator Jort Kelder in de teaser voor de laatste aflevering van Op1. Vanavond komt de talkshow na 4,5 jaar tot een eind. Het werd een veelbesproken programma, mede vanwege onenigheid achter de schermen.

In de slotaflevering wordt het grootste nieuws van de afgelopen jaren besproken. “Het is de begrafenis van onszelf en onze collega-presentatoren”, zegt Welmoed Sijtsma gekscherend, de co-host naast Kelder. “Maar we gaan het niet over onszelf hebben.”

Ruim twintig mensen hebben de talkshow een of meerdere keren gepresenteerd. Het ging om tv-veteranen als Astrid Joosten en Paul de Leeuw, tot relatieve nieuwkomers als Talitha Muusse en Giovanca Ostiana. Het hanteren van dagelijks wisselende duo’s van verschillende omroepen was een experiment.

‘Gecompliceerd’

Aanvankelijk trok Op1 meerdere keren ruim een miljoen kijkers. Tv-kenners noemden het een knappe prestatie, aangezien de constructie “gecompliceerd” of zelfs “bizar” werd genoemd. De eerste periode stond vooral in het teken van de ontluikende coronacrisis, waar viroloog Ab Osterhaus geregeld aanschoof.

Gaandeweg kreeg het programma met lagere kijkcijfers te maken. Ook klonk er kritiek van recensenten dat sommige duo’s journalistiek niet bekwaam genoeg waren. Met enige regelmaat vertrokken presentatoren en kwamen er nieuwe bij.

Zo zag Muusse af van haar laatste aflevering vanwege gestelde voorwaarden “die botsen met mijn professionele en persoonlijke waarden, zoals de eis om niet meer mee te mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel”.

Ook tussen de deelnemende omroepen kwam het soms tot verhitte discussies. BNNVARA besloot vorig jaar zelfs om niet meer mee te doen aan het programma. De aanleiding daarvoor was een “verschil van inzicht over de aansturing en invulling”. Redacteuren vertelden tegen de Volkskrant dat de ruzie ging over de autoritaire leiderschapsstijl van WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes.

Boze brief

Het stopzetten van Op1, afgelopen december, leidde tot een boze brief van de redactie aan NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. De redacteuren waren boos dat ze uit de krant moesten vernemen dat de talkshow wordt stopgezet.

Op1 was begin 2020 de opvolger van Pauw om 23.00 uur op NPO 1. Straks neemt Jeroen Pauw samen met Sophie Hilbrand het stokje weer over. Zij presenteren om de dag Sophie & Jeroen.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...