Lord of the Rings en Titanic-acteur Bernard Hill (79) overleden

De Britse acteur Bernard Hill is op 79-jarige leeftijd overleden. Hill speelde in meer dan 100 films en tv-series, maar is vooral bekend door zijn rollen in twee absolute kaskrakers: The Lord of the Rings-trilogie en Titanic. Hill stierf zondagochtend.

Hij speelde de rol van koning Théoden in de The Lord of the Rings-films The Two Towers en The Return of the King.

Een scène uit The Return of the King met de speech van koning Théoden, voorafgaand aan de strijd:

Het was de bedoeling dat Hill zaterdag op de fanbeurs Comic Con in Liverpool zou zijn, maar hij moest op het laatste moment afzeggen.

Toen het nieuws over zijn dood bekend werd, zei de Comic Con-organisatie op X “diepbedroefd” te zijn. De acteurs Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan en Billy Boyd, die de hobbits Frodo, Sam, Merry en Pippin speelden in de Lord of the Rings-trilogie, waren ook op de beurs aanwezig.

De vier stonden op het podium in Liverpool stil bij het overlijden van hun oud-collega. Astin zei dat ze “een familielid” hadden verloren. “Hij was onverschrokken, hij was grappig, hij was nors, hij was opvliegend, hij was prachtig”, zei Astin, die Samwise Gamgee speelde.

Boyd vertelde dat hij onlangs de trilogie met Monaghan had bekeken en dat hij vond dat niemand de woorden van Tolkien, de schrijver van de Lord of the Rings-boeken, zo goed had overgebracht als Hill.

Het moment waarop de acteurs het over Hill hebben:

In het Verenigd Koninkrijk is Hill ook bekend van de BBC-dramaserie Boys from the Blackstuff, waarin hij een werkloze man speelt die er alles aan doet om werk te vinden. In die rol van Yosser Hughes brak hij begin jaren 80 door.

Kapitein Edwards

De BBC sprak de schrijver van de serie, Alan Bleasdale, die Hills dood een “groot verlies en ook een grote verrassing” noemt. Hij noemt Hills acteerprestaties in de serie “verbazingwekkend en betoverend”. “Bernard gaf alles en dat zie je in alle scènes. Hij wérd Yosser Hughes.”

Bleasdale vertelt dat hij dolgraag met Hill in zee wilde gaan. “De manier waarop hij werkte en zijn vertolking van de rol; hij bracht alles wat je je maar kon wensen. Je had het gevoel dat Bernard het eeuwige leven zou hebben. Hij had een grote kracht, zowel fysiek als qua persoonlijkheid.”

Hill is de enige acteur die een rol speelt in twee films die meer dan een miljard dollar hebben opgebracht en allebei elf Oscars hebben gewonnen (The Return of the King uit 2003 en Titanic uit 1997). In Titanic speelt hij kapitein Edwards, die tot op het laatste moment in de stuurhut blijft als het beroemde schip aan het zinken is.

Een scène uit die film:

De impresario van Hill meldt aan de BBC dat de acteur is gestorven in het bijzijn van zijn verloofde Alison en zijn zoon Gabriel. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...