Muurschildering overleden rapper Def Rhymz overgespoten

Een muurschildering van de overleden rapper Def Rhymz op een sporthal in Rotterdam-Crooswijk is overschilderd. Kunstenaar Che had de schildering in april gemaakt als eerbetoon aan de rapper, die op 24 maart overleed aan hartfalen. Def Rhymz groeide op in Crooswijk.

Rotterdammer Jean Sa Kaba ontdekte het bekladde kunstwerk en plaatste er een foto van op zijn Facebookpagina. “Kennelijk vond jij het nodig om je fantastische kunstwerk er overheen te spuiten”, schrijft hij in een bericht aan de dader. “Ik ben heel erg teleurgesteld in jou. Wist dat de mensheid hele lage streken kon uithalen, maar jij spant de kroon met je actie.”

Jean Sa Kaba plaatste een foto van de overgespoten tekening:

Che vindt het jammer dat “iets positiefs nu een nare nasmaak heeft gekregen”. De muur waarop de schildering is gespoten, is één van de weinige plekken in Rotterdam waar dat legaal kan, schrijft Rijnmond.

Che zei tegen lokale nieuwswebsite Open Rotterdam dat hij weet dat hij geen recht heeft om een gedeelte van de openbare muur te claimen. “Maar het is jammer dat het op deze manier is gegaan. Er is geen rekening gehouden met de mensen die er veel waarde aan hechten.”

De kunstenaar hoopt dat de gemeente door alle reacties op de schildering een speciale muur voor Def Rhymz vrijmaakt. “Er zijn mooie muren in Crooswijk om dit te realiseren.”

Alternatieven

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er wordt gekeken naar de mogelijkheden. “We kijken naar alternatieven, zoals het beschikbaar stellen van een muur. Maar het is de vraag of dat zomaar kan. In ieder geval gaat het niet à la minute.”

De muur is niet in beheer bij de gemeente, legt de woordvoerder uit. “Maar we nemen de bekladding zeker in overweging, want we zijn er helemaal niet blij mee.”

Meerdere hartoperaties

Def Rhymz overleed een maand geleden op 53-jarige leeftijd als gevolg van hartfalen. Hij had meerdere hartoperaties ondergaan omdat zijn linker hartklep niet functioneerde.

Hij leefde al ruim vier jaar met een zogenoemd steunhart (een mechanische pomp die de functie van het hart ondersteunt of overneemt) in afwachting van een harttransplantatie. Maar door complicaties is het nooit zo ver gekomen.

Dennis Bouman, zoals de rapper echt heette, was vooral rond de eeuwwisseling populair. Zijn eerste hit was Doekoe uit 1999. In december van dat jaar stond het nummer een week op nummer 1 in de Top 40. Zijn grootste hit was Schudden, een bubbeling-remix van het nummer Love Come Home van DJ Jean.

Hij werd in 1970 geboren in Suriname en kwam rond zijn derde met zijn familie naar Nederland.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...