Nederlandse ‘douze points’ dit jaar, net als Joost Klein, uit Friesland

De punten van de Nederlandse vakjury bij het Eurovisie Songfestival komen dit jaar vanuit Leeuwarden. Op zaterdag 11 mei presenteert influencer en oud-songfestivalpresentator Nikkie de Jager (NikkieTutorials) de Nederlandse douze points rechtstreeks vanaf het Oldehoofsterkerkhof in de Friese hoofdstad, waar op dat moment duizenden mensen op grote schermen naar de finale van het Songfestival kunnen kijken.

De eenmalige verhuizing naar Leeuwarden is volgens AVROTROS, de omroep achter het Songfestival, een logische keuze vanwege de band met Joost Klein, die voor Nederland optreedt op het liedjesevenement. Klein is geboren in Leeuwarden en een trotse Fries. Zo kreeg hij internationale bekendheid door z’n nummer Friesenjung.

Nikkie de Jager noemt het geven van de punten een droom die uitkomt. “Toen ik in 2021 het festival mocht presenteren, bleef er altijd nog een kleine wens over: de punten! Nu mag ik eindelijk die befaamde woorden uitspreken: ‘Our twelve points go to…’.”

Verhuizing naar Leeuwarden

Het is al jaren traditie dat er in de finale van het Eurovisie Songfestival wordt geschakeld naar (meestal de hoofdsteden van) alle deelnemende landen voor het bekendmaken van de jurypunten. De afgelopen edities kwamen de Nederlandse punten altijd uit Hilversum, waar een bekende Nederlander in een studio klaarstond om de resultaten bekend te maken. Vaak was op de achtergrond de hoge tv-toren van Hilversum te zien of het Instituut voor Beeld en Geluid.

Vorig jaar deed zangeres en oud-songfestivaldeelnemer S10 dat namens Nederland:

“Dat kan beter”, dacht oud-presentator Sipke Jan Bousema toen hij afgelopen november hoorde dat zanger Joost Klein dit jaar namens Nederland naar het Songfestival gaat. Daarom stampte hij samen met de provincie Friesland, de gemeente Leeuwarden en een aantal andere organisaties de ‘Europaparty’ uit de grond. Ongeveer zesduizend mensen kunnen op de finaleavond op het Oldehoofsterkerkhof samen de finale kijken.

Tegelijk hoopten ze omroep AVROTROS te overtuigen de puntentelling ook naar Leeuwarden te verhuizen en dat is dus gelukt. “Dat AVROTROS ons idee omarmt, is fantastisch”, zegt Bousema. “Het is voor het eerst in Nederland dat het op deze manier gebeurt. Uniek en origineel, dat is Joost en dat zit in het Friese dna.”

Tweede halve finale

Wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden voegt daaraan toe: “Dat Joost de finale haalt, is voor ons altijd een no brainer geweest. Dat we Joost vanuit zijn geboortestad mogen toejuichen en dat de officiële puntentelling hier vandaan komt, maakt de cirkel rond.”

De 68e editie van het Eurovisie Songfestival begint volgende week dinsdag. Joost Klein doet namens Nederland mee in de tweede halve finale op donderdag 9 mei. Hij treedt daarin op als allerlaatste. Volgens de peilingen gaat Klein het goed doen op het Eurovisie-podium; de wedkantoren schatten op dit moment in dat de derde plaats haalbaar is.

Gister vertrok Joost Klein vanaf Schiphol naar Malmö voor de repetitieweek:

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...