Nieuw werk opgedoken van soullegende Marvin Gaye

In Oostende is nooit eerder uitgebracht werk van Marvin Gaye gevonden. Dat onthult de BBC na gesprekken met de advocaat van een familie die zegt over bandopnames te beschikken van de Amerikaanse artiest. Het gaat om 30 cassettebandjes met demo’s. Wat er met de muziek gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De rechten berusten bij de familie van Marvin Gaye.

Gaye, die overleed in 1984, staat als soulzanger nog steeds op grote hoogte. Steevast staat hij met een aantal nummers in de Top 2000, waaronder What’s Going On en Sexual Healing, en zijn muziek wordt maandelijks wereldwijd zo’n 20 miljoen keer gestreamd en gedownload. Dat er nu nieuw materiaal opduikt van de artiest is groot nieuws voor fans en muziekkenners.

Comeback

Dat het werk is ontdekt in België is niet zo vreemd. Marvin Gaye verbleef vanaf februari 1981 ruim een jaar in Oostende. Het ging toen niet goed met hem: zijn tweede huwelijk was op de klippen gelopen, hij vocht tegen een cocaïneverslaving en werd achtervolgd door een belastingschuld.

Aan de Belgische kust vond hij de weg terug omhoog en de inspiratie voor de (comeback)hit van zijn leven: Sexual Healing. Ook kickte hij af van de harddrugs. In 1982 keerde Gaye terug naar de VS. Het nieuwe succes was van korte duur: twee jaar later werd Gaye, één dag voor zijn 45e verjaardag, doodgeschoten door zijn vader, nadat hij tussenbeide was gekomen toen zijn ouders ruzie hadden.

Gayes gewelddadige dood bracht een enorme schok teweeg. De opnames die nu zijn opgedoken zijn in handen van de familie van Charles Dumolin, een Belgische artiest in wiens huis Gaye een tijd lang verbleef. Hij liet er enkele toneelkostuums, notitieboekjes en cassettebandjes achter. “Ze zijn van de familie omdat ze 42 jaar geleden in België zijn achtergelaten,” stelt Alex Trappeniers, advocaat van de familie. “Marvin gaf het aan hen en zei: ‘Doe ermee wat je wilt’ en hij kwam nooit meer terug.”

De nieuw ontdekte opnames kunnen een nieuw licht werpen op de laatste jaren van de Prince of Motown, zoals zijn bijnaam luidde. De BBC heeft een fragment gehoord en spreekt van een bijna griezelig moment als de stem van de zanger te horen is na een serie complexe harmonieën met zijn begeleidingsband: “Stond de taperecorder aan?”, zegt Gaye. “Ik weet niet zeker of me dat nog een keer lukt.”

Luister hier zelf naar de stem van Gaye op een van de cassettebandjes:

Trappeniers wilde behalve het korte fragment niets anders laten horen. Toch twijfelt de BBC, die wel het hele archief met alle achtergelaten kostuums en documenten mocht zien, niet aan de authenticiteit van het materiaal. Dat het werk pas tientallen jaren later opduikt, kan te maken hebben met de Belgische wet: wie iets in bezit heeft gekregen, krijgt daar na 30 jaar het absolute eigendomsrecht over.

Juridische complicaties

Trappeniers zegt dat de 30 audiotapes 66 demo’s van onbekende nummers bevatten. “Een paar daarvan zijn compleet en sommige zijn net zo goed als Sexual Healing, want ze zijn ook in dezelfde periode gemaakt.”

Of en wanneer de nieuwe muziek te horen zal zijn voor het grote publiek, is nog een vraag, want er spelen juridische complicaties. Wie de opnames in handen heeft, kan volgens de Belgische wet wel eigenaar zijn van de tapes, maar heeft niet automatisch het recht ze te publiceren. Dat recht ligt waarschijnlijk bij de familie van Gaye in de Verenigde Staten. Die mag de muziek uitbrengen, maar die beschiktniet over de tapes. Trappeniers hoopt dat er een compromis met de familie van Gaye kan worden bereikt. “Ik denk dat we daar allebei van zullen profiteren.”

Volgens de BBC waren de advocaten van de erfgenamen van Gaye tot nu toe niet op de hoogte van het bestaan van de tapes. Volgens hen is het mogelijk dat er onderhandelingen volgen over de opnames, maar die zijn nog niet begonnen.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...