Onderzoek naar ‘incident’ met Joost Klein op songfestival, voorlopig geen repetitie

Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, repeteert tot nader order niet voor de finale van morgen. De organisatie van het evenement doet onderzoek naar een “incident” rond Klein.

“We doen onderzoek naar een incident dat aan ons is gemeld”, staat in een verklaring van de organiserende European Broadcasting Union (EBU).

Het is niet duidelijk om wat voor incident het gaat, de EBU wil verder geen commentaar geven. Joost Klein plaatste zich gisteravond met Europapa voor de finale van het evenement, dat in de Zweedse stad Malmö wordt gehouden.

Bij de persconferentie na afloop van de halve finale was er een opvallend moment. Journalisten mochten vragen stellen aan Joost Klein en de andere winnaars van de avond, onder wie de Israëlische deelneemster Eden Golan.

De deelname van Israël leidt tot protesten van mensen die vinden dat het land vanwege de oorlog in Gaza niet mee mag doen. Er zijn onder meer betogingen bij het hotel van de zangeres.

Hoofd onder Nederlandse vlag

Een Poolse journalist vroeg aan Golan of ze erbij had stilgestaan dat ze door haar aanwezigheid andere artiesten en het publiek in gevaar brengt. Daarop zei de persvoorlichter dat ze daar niet op hoefde te antwoorden.

“Waarom niet?” reageerde Joost Klein. Hij zat bij het stellen van die vraag met zijn hoofd onder een Nederlandse vlag, maar haalde die er bij zijn reactie af. Daarna gaf de Israëlische zangeres alsnog antwoord. Het moment was niet goed te zien op officiële beelden, maar is wel geregistreerd door iemand uit de zaal.

Maar of het onderzoek dat nu door de EBU is ingesteld over dit voorval gaat, is dus nog niet duidelijk.

Het lijkt erop dat de repetitie van Joost Klein op het laatste moment is afgeblazen. De Nederlander was aan het begin nog wel aanwezig bij de zogenoemde vlaggenparade.

Bij de repetitie zelf zou Klein als vijfde act in actie komen. Voor in de zaal stonden al technici klaar met de spullen die de zanger op het podium zou gebruiken, maar daarna veranderde het plan en kwamen de rekwisieten voor Israël het podium op. Bij de rest van het programma veranderde er niets.

Kijk hier het optreden van gisteravond terug:

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...