Paul McCartney na vijftig jaar herenigd met gestolen basgitaar

Paul McCartney heeft na meer dan vijftig jaar zijn geliefde basgitaar terug. Het instrument werd in 1972 gestolen, elf jaar nadat de Beatles-zanger en componist hem voor 30 Britse pond had gekocht. De basgitaar is op meerdere hits van de Britse band te horen en heeft een geschatte waarde van 11 miljoen euro.

Höfner, het Duitse bedrijf dat de basgitaar heeft gemaakt, begon in 2018 een zoektocht naar het instrument, nadat McCartney had gezegd dat hij zijn oude basgitaar zo miste. Onderzoekers kwamen erachter dat de gitaar uit een bus met apparatuur was gestolen en een paar dagen later, voor een paar biertjes, was verkocht aan de eigenaar van een pub in de Engelse badplaats Hastings.

Onderzoekers van Höfner spoorden de 21-jarige kleinzoon van de pubeigenaar op. De gitaar lag op zijn zolderkamer, hij had hem van zijn opa geërfd. Hij had geen idee dat het zo’n bijzonder instrument was. McCartney is volgens de Britse tabloid The Sun in gesprek met de student over een mogelijke beloning.

Höfner bevestigde dat het instrument echt de eerste basgitaar van McCartney was. “Het spuitwerk is onmogelijk na te maken. En de gitaar ziet eruit alsof hij al vijftig jaar ergens is opgeborgen”, verklaart het bedrijf.

De basgitaar begeleidde de zanger bij nummers als Love Me Do, She Loves You en Twist and Shout. McCartney zegt op zijn website “enorm dankbaar” te zijn dat hij de gitaar terug heeft.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...