In een kast bij de Historische Kring Heemskerk blijkt al jaren een prent te liggen naar ontwerp van de 16e-eeuwse schilder Maarten van Heemskerck. De gemeente kocht de prent in 1998 en schonk die later aan de geschiedenisvereniging. Daar waren twijfels over de echtheid ervan, dus het werk raakte in de vergetelheid.
Totdat de leden van de kring er enige tijd geleden hernieuwde belangstelling voor kregen. “Binnenkort zijn tentoonstellingen te zien met de kunst van Van Heemskerck, dus werd de interesse aangewakkerd”, vertelt een lid tegen regionale omroep NH.
Daarom werd het stuk naar een conservator gebracht en die stelde vast dat de prent deel uitmaakt van een serie van vier. Het gaat om een eerste druk. “Je ziet de naam van de graveur er niet bij staan, wat daar typerend voor is.”
De graveur in kwestie is de Haarlemse Philip Galle (ook bekend als Philips). Hij maakte de prent na ontwerp van Van Heemskerck. Het werk is gedateerd tussen 1565-1568 en werd in de vroege zeventiende eeuw nogmaals herdrukt, zegt kunsthistoricus Menno Jonker.
Op het werk wordt uitgebeeld dat God vanaf een wolk taken uitdeelt aan een paus, een keizer en een landbouwer. De paus dient te bidden, de keizer dient de rechtstaat te handhaven en de landbouwer dient te werken, staat in het Latijn geschreven. De waarde van de prent is niet bekend, volgens het lid van de geschiedenisvereniging. “Het zou wel interessant zijn om het eens te laten taxeren.”
Exemplaren van de uiteindelijke versie van het werk van Van Heemskerck zijn te zien in verschillende musea, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam.
Succesvol en vernieuwend
Maarten van Heemskerck werd in 1498 geboren in Heemskerk en geldt als een van de eerste renaissanceschilders in Nederland. Zijn werken zijn te zien in vooraanstaande musea in New York, Zweden en Londen.
Hij schilderde altaarstukken en werken met Bijbelse voorstellingen en was een geliefd portretschilder. In de zestiende eeuw werd hij gezien als een van de succesvolste en vernieuwende kunstenaars van de Noordelijke Nederlanden.
Hij overleed in 1574, precies 450 jaar geleden, in Haarlem. Vanaf september organiseren het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum en Teylers Museum een overzichtstoonstelling over hem. In elk museum staat een ander deel van zijn leven centraal.