Prins Harry schikt zaak over resterende claims met tabloiduitgever

De Britse prins Harry heeft buiten de rechtbank om een schikking getroffen met de uitgeverij achter bekende kranten als de Daily Mirror en Sunday Mirror. Dat meldt zijn advocaat aan het hooggerechtshof in Londen.

Prins Harry had de uitgever Mirror Group Newspapers (MGN) aangeklaagd voor het hacken van zijn telefoon en andere verboden methoden om privéinformatie over Harry boven tafel te krijgen en daarover te publiceren.

Aanzienlijk meer

In december oordeelde een Britse rechter al dat MGN tussen 2003 en 2009 artikelen publiceerde op basis van informatie die illegaal was verkregen. In totaal moest MGN een schadevergoeding van bijna 165.000 euro betalen. Dat ging toen over 33 van de in totaal 148 artikelen waar Harry over had geklaagd. Over de resterende claims hebben de partijen nu een schikking getroffen.

Het bedrag van die schikking is aanzienlijk hoger dan het al toegekende bedrag. Harry’s advocaat zei vandaag dat uitgever MGN bereid is om een aanzienlijke hogere schadeloosstelling te betalen en ook de juridische kosten die Harry heeft gemaakt op zich te nemen. MGN maakt binnen twee weken 468.000 euro aan de prins over. Wat MGN uiteindelijk moet betalen is nog niet vastgesteld.

Meer claims

MGN, heeft inmiddels een nieuwe eigenaar. Het bedrijf laat weten blij te zijn dat het tot een akkoord met Harry is gekomen. “Als er in het verleden fouten zijn gemaakt, maken wij daar zonder terughoudendheid excuses voor, nemen we de volle verantwoordelijkheid en betalen we compensatie”, zei een woordvoerder.

Het bedrijf is daarmee vermoedelijk niet uit de problemen. De rechter die Harry in december in het gelijk stelde zei dat ongeveer honderd andere beroemdheden MGN om dezelfde redenen hebben aangeklaagd. Volgens Harry’s advocaat kan het totaal aan schadeclaims die de uitgever zal moeten betalen aan alle klagers oplopen tot 2,34 miljoen euro.

Harry gaat door

Harry voert een kruistocht tegen uitgevers van tabloids. “Onze missie gaat door”, laat hij in een verklaring weten. Tegen andere uitgevers lopen soortgelijke zaken.

Harry zegt dat hij van jongs af aan slachtoffer is geweest van journalisten en privédetectives die voor tabloids werkten. Ze maakten zich onder meer schuldig aan het hacken van zijn telefoon en e-mail en ook die van mensen om hem heen. Privézaken kwamen zo in die kranten terecht. Hij werd daar wantrouwig van en hij zou daar ook psychische problemen door hebben gekregen.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...