Rocky-acteur Carl Weathers op 76-jarige leeftijd overleden

De Amerikaanse acteur Carl Weathers is op 76-jarige leeftijd overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt. Weathers was onder meer bekend van zijn rol als de bokser Apollo Creed in de eerste vier delen van de Rocky-reeks.

Weathers stierf gisteren in zijn slaap. “Carl was een buitengewoon mens en leefde een buitengewoon leven”, stelt zijn familie in een verklaring. “Met zijn bijdragen aan film, televisie, de kunsten en sport heeft hij een onuitwisbare afdruk achtergelaten en wordt hij wereldwijd door meerdere generaties herkend.”

Weathers speelde in meer dan 75 films en tv-shows. Hij begon zijn carrière in 1970 als Americanfootballspeler bij de Oakland Raiders. In zijn vrije tijd deed hij een toneelopleiding aan de San Fransisco State University, waar hij een bachelordiploma haalde.

Bijrollen

Hij stopte in 1974 als professioneel sporter en ging zich toeleggen op acteren. Hij speelde in zijn eerste jaren bijrollen in televisieseries zoals Starsky and Hutch en Kung Fu. Bij het grote publiek brak hij door met zijn rol in de eerste Rocky-film in 1976, waarin hij zwaargewichtbokser Apollo Creed speelde.

Weathers kreeg de rol naar eigen zeggen omdat hij tijdens een auditie met Sylvester Stallone commentaar had gegeven op diens acteerprestaties. Weathers was bij de auditie in de veronderstelling dat Stallone alleen de schrijver van de film was, vertelde hij in 2015 aan The Hollywood Reporter.

De auditie ging volgens Weathers niet goed, waarna hij zei: “Het zou een stuk beter gaan als ik de auditie met een echte acteur doe”. Stallone en de producenten waren hiervan wel gecharmeerd, omdat die brutale houding precies was wat ze zochten voor de rol van Creed.

Bekijk enkele hoogtepunten van zijn rol als Apollo Creed:

In zijn rol als Creed was hij een tegenstander van bokser Rocky Balboa die uiteindelijk bevriend raakt met hem. Hij speelde die rol nog drie keer. In de vierde film komt Creed om het leven tijdens een bokspartij met de Russische bokser Ivan Drago.

Stallone zegt dat de dood van Weathers hem erg aangrijpt. “Carl was zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven, van mijn successen. Dat heb ik echt aan hem te danken.” Hij zegt dat zijn leven ten goede keerde nadat hij Weathers had leren kennen.

Emmy-nominatie

Na zijn rol in de Rocky-films speelde hij onder meer een grote rol in Predator (1987) met Arnold Schwarzenegger en had hij bijrollen in onder meer de komische film Happy Gilmore (1996). Ook was hij te zien in komische series als Arrested Development en sprak hij de stem in van Combat Carl in de animatiefilm Toy Story 4.

Zijn laatste grote rol speelde hij in de Star Wars-serie The Mandalorian. Hij was te zien in tien afleveringen en regisseerde er twee. Voor zijn rol als Greef Karga in de serie werd hij genomineerd voor een Emmy Award.

Weathers trouwde en scheidde drie keer. Met zijn eerste vrouw Mary Ann Castle kreeg hij twee kinderen: Jason en Matthew. Hij had vier kleinkinderen. In een interview sprak hij in 2021 over hen: “Ik wil dat zij iets zien waar zij trots op zijn”, zei hij. “The Mandalorian is iets waar kinderen naar kunnen kijken en dat vind ik geweldig.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...