Thomas Acda wint Lennaert Nijgh Prijs voor ‘herkenbare gezongen verhalen’

Thomas Acda heeft maandagavond de Lennaert Nijgh Prijs gewonnen bij de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards. Acda kreeg de prijs voor de beste tekstdichter vanwege zijn “veelzijdigheid, muzikaal laverend tussen kleinkunst en popmuziek”.

De 57-jarige muzikant en zanger beschikt volgens de jury over “het vermogen om herkenbaar menselijke emoties te verwoorden”. “Niet plat, niet ordinair, geen rijmelarij, maar ook niet elitair of nodeloos complex. Zijn teksten zijn eerder eerlijk, authentiek.” Acda kreeg de prijs uitgereikt in het Internationaal Theater Amsterdam.

Acda is vooral bekend van het duo Acda en De Munnik. Samen met Paul de Munnik scoorde hij hits waaronder Niet of Nooit Geweest, Het Regent Zonnestralen en Ren Lenny Ren. De twee muzikanten stopten in 2015 na ruim 25 jaar als duo, maar treden sinds eind vorig jaar weer samen op.

Luisteraars van de liedjes van Acda kunnen zich volgens de jury herkennen in de gezongen verhalen. “Of het nu gaat over verlies, liefde, vreugde of groot verdriet. Deze emoties weet hij als geen ander te combineren met zijn unieke gevoel voor humor en zelfspot.”

Juryprijs voor Within Temptation

Bij de Buma Awards wordt ook ieder jaar de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. Deze gaat dit jaar naar Nederlandse metalband Within Temptation. De band met leadzangeres Sharon den Adel is bekend van nummers als Mother Earth, Stand My Ground en Faster.

Radio-icoon Lex Harding kreeg de Gouden Harp uitgereikt, zoals al was aangekondigd in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1. Deze oeuvreprijs is een waardering voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse muziekindustrie. Lex Harding werd vooral bekend als dj bij de voormalige zeezender Radio Veronica. Daar presenteerde hij sinds eind jaren 60 verschillende programma’s.

Succesvolste nummer

Bij de populariteitsprijzen won het nummer Stiekem van Maan ft. Goldband de Buma Award Nationaal. Dit was afgelopen jaar de meest gedraaide en best verkochte single in Nederland. Het nummer is geschreven door Maan de Steenwinkel, Karel Gerlach, Boaz Kok, Milo Driessen, Wieger Hoogendorp en Arno Krabman.

Krabman mocht tijdens de uitreiking meerdere keren het podium op. Hij schreef niet alleen mee aan Stiekem, maar ook aan andere nummers die hoog eindigden: Slapeloosheid van Susan & Freek, Layla van Claude, Morgen Wordt Fantastisch van Acda en De Munnik en Automatisch van Flemming.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...