In de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival hebben tien van de vijftien landen een plekje verzilverd voor de finale in het Zweedse Malmö, aankomende zaterdag. Topfavoriet Kroatië is door; Baby Lasagna maakt muziek die aan Rammstein doet denken, vermengd met folkore en eindigend met een dancebeat. Bij de internationale wedkantoren gaat het land ruim aan kop voor de eindoverwinning.
Behalve Kroatië zijn ook Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Ierland en Luxemburg door. De zogenoemde ‘Big Five’ – Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië – zijn automatisch door naar de finale. Zij hebben de grootste publieke omroepen en betalen meer dan de andere landen.
Ook Zweden, als winnaar van vorig jaar en organisator van deze editie, mag zonder voorronde aantreden in de finale. Polen, IJsland, Moldavië, Azerbeidzjan en Australië zijn niet door.
Spectaculaire horror
Luxemburg deed voor het eerst sinds 1993 weer eens mee. De 23-jarige artiest TALI heeft nog nooit live kunnen kijken naar een optreden van haar land.
Vooral de act van Ierland viel op. Bambie Thug liet op het podium spectaculaire horror zien met het nummer Doomsday Blue. Het is een van de meest donkere en duistere acts ooit op het Songfestival en bevat verwijzingen naar hekserij.
Alleen de telefonische stemmers (televoters) en stemmers via de Songfestival-app bepaalden wie er door gingen. Pas in de finale gelden ook de stemmen van de vakjury’s van alle deelnemende landen.
Enkele hoogtepunten van de eerste halve finale:
Bij een van de openingsnummers had de Zweedse oud-deelnemer Eric Saade – met Palestijnse roots – een zwart-witte sjaal om zijn pols. Op X wordt dit door sommigen gezien als een pro-Palestijns protest en ook de organisatie lijkt dit zo te zien. “Iedereen die optreedt, is zich bewust van de regels en we betreuren het dat Eric Saade hiervoor heeft gekozen”, laat de organisatie weten aan Zweedse media. Saade liet zich eerder al kritisch uit over de deelname van Israël.
Deze editie van het Songfestival staat onder hoogspanning, zegt NOS-redacteur Jorn Kompeer, die in Malmö aanwezig is. “Wie deze dagen door de stad loopt, kan niet ontkomen aan de vele agenten die er patrouilleren en rondrijden, soms zelfs met politiebusjes die meer weg hebben van een tank.”
De maatregelen zijn genomen vanwege verhoogde terreurdreiging, waar veel Europese landen al langer mee te maken hebben. Ook is de editie voor veel mensen omstreden vanwege de oorlog die deelnemend land Israël voert in Gaza.
Nederland weer in top vijf
De Nederlandse act Joost Klein staat donderdag met zijn hit Europapa in de tweede halve finale. Na het optreden van Ierland is Nederland een plekje gestegen bij de voorspellingen van de bookmakers. Nederland staat weer bij de top vijf en Ierland staat op plek zes.