WNL-baas Bert Huisjes legt werk tijdelijk neer na meldingen angstcultuur

WNL-omroepbaas Bert Huisjes legt zijn werk met onmiddellijke ingang tijdelijk neer. Dat heeft hij bekendgemaakt in een interne mail, die de NOS heeft ingezien.

Huisjes schrijft dat hij “ruimte wil maken voor een onafhankelijk onderzoek naar feiten en omstandigheden rond verwijten die WNL en mijn functioneren betreffen. Door mij en de omroep zijn bij de opbouw van WNL fouten gemaakt, het had anders gekund en gemoeten. Daardoor zijn mensen in de knel geraakt – dat betreur ik ten zeerste. De kritiek heeft mij geraakt en trek ik me aan.”

Eerder schreef het AD over een angstcultuur bij WNL, die met name zou worden veroorzaakt door omroepbaas Huisjes. Het AD kwam tot die conclusie na gesprekken met 25 betrokkenen in de periode 2011 tot heden. Onder hen waren tien oud-presentatoren van WNL, onder wie Eva Jinek, Roos Moggré, Leonie ter Braak en Merel Westrik.

Huisjes maakt zich sinds zijn aantreden als bestuurder en hoofdredacteur in 2011 stelselmatig schuldig aan pesten, intimidatie, manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie, meldden de betrokkenen aan de krant.

‘Vergiftigd nest’

De ex-werknemers spraken tegen het AD over WNL als een “vergiftigd nest” en zeggen dat de omroepbaas onder de werknemers bekendstond als ‘Bertlusconi’ en ‘Angry Bert’. Ook zou hij zich vaak op een ‘dwingende’ manier hebben bemoeid met de inhoud van programma’s van WNL.

De raad van toezicht van de omroep zei in een reactie op dat artikel achter Huisjes te staan en zich “gelukkig te prijzen” met de hoofdredacteur. Dat leidde weer tot scherpe kritiek, ook van regeringscommissaris Mariëtte Hamer. “Alle dingen die naar buiten komen stonden ook in dat rapport van Van Rijn, al die voorbeelden en aantallen staan er in”, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik was nogal verbaasd door de reactie van de raad van toezicht.”

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...