Zanger Doug Ingle (Iron Butterfly) overleden, bekend van ‘In-a-Gadda-Da-Vida’

Zanger Doug Ingle van de Amerikaanse psychedelische rockband Iron Butterfly is op 78-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn familie op sociale media. Ingle werd vooral bekend als schrijver en zanger van de hit ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ uit 1968.

Een korte versie van dat nummer werd wereldwijd een hit, ook in Nederland, en het gelijknamige album was jarenlang de bestverkochte plaat van platenmaatschappij Atlantic. Het is inmiddels meer dan 30 miljoen keer verkocht. De titel is een alternatieve schrijfwijze van de term ‘In the garden of eden’. Het werd de afgelopen jaren ook gecoverd door uiteenlopende bands als Slayer, the Incredible Bongo Band en Boney M.

De lange versie van de grote hit:

Ingle was het enig overgebleven oorspronkelijke lid van Iron Butterfly. De band werd in 1966 opgericht in San Diego, maar twee jaar later bestond de hele band al uit nieuwe leden, op Ingle na. Na de grote hit viel de band in 1971 uit elkaar.

De lange versie van het nummer ‘In-A-Gadda-Da-Vida’ groeide de afgelopen decennia uit tot een schoolvoorbeeld van de excessen en pretenties van de classic rock, met zijn speeltijd van 17 minuten en bombastische opbouw.

Een bekende grap uit The Simpsons dreef in 1995 de spot met het nummer:

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...