Zilveren Camera voor fotoserie over leven in Palestijns vluchtelingenkamp

Fotograaf Sakir Khader heeft de Zilveren Camera van 2023 gewonnen, de belangrijkste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek. De 33-jarige Nederlands-Palestijnse journalist maakte een fotoserie over het leven in Jenin, een tot stad uitgegroeid vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De jury zegt dat de beelden van de serie Het leven op de Westbank vóór 7 oktober “opvallen door de fotografische kwaliteit en emotionele impact”. “Je ziet dat de fotograaf al langere tijd met dit onderwerp begaan is en contact weet te maken met de inwoners van de regio”, stelt de jury.

“Met deze serie wordt erop gewezen dat, terwijl de ogen sinds 7 oktober massaal op Gaza gericht zijn, de bewoners van de Westelijke Jordaanoever gedurende het gehele jaar óók onder hoogspanning hebben geleefd, met tragische gevolgen.”

Verslaggever

Khader werkte voorheen als verslaggever en onderzoeksjournalist, onder meer bij de Volkskrant, tv-programma Brandpunt en NOS op 3. Tegenwoordig werkt hij vooral als documentair fotograaf en filmmaker. In 2022 bracht hij zijn eerste fotoboek uit: over de levens van jonge Syrische rebellen.

Khader ontving in Hilversum de wisseltrofee en een cheque van 10.000 euro. De foto is ook opgenomen in de tentoonstelling De Zilveren Camera die vanaf morgen in Museum Hilversum te zien is. De prijs bestaat dit jaar 75 jaar.

Een greep uit de winnende foto’s door de jaren heen:

De prijs in de categorie storytelling ging dit jaar naar Tina Farifteh. Ze maakte de korte documentaire Kitten of vluchteling? waarin ze zich afvraagt waarom mensen bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen wel in huis nemen, terwijl andere vluchtelingen op zee verdrinken.

Ze laat proefpersonen door middel van afbeeldingen kiezen wie ze uit de oorlog willen redden. De jury stelt dat de documentaire de kijker met de neus op de feiten drukt. “Met Kitten of vluchteling? laat Farifteh ons opnieuw naar de werkelijkheid kijken: ze gaat de strijd aan met vooringenomen opinies, kantelt het beeld en zet de zaak op scherp.”

Sociale fotografie

De Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie ging naar Nynke Brandsma voor de serie Max. Ze fotografeerde Max, een 28-jarige bewoner van ’t Landje, een gedoogplek voor tientallen stadsnomaden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam.

Viervoudig Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel kreeg door staatssecretaris Gräper-van Koolwijk van Cultuur en Media een ridderorde opgespeld. Hij mag zich nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen.

Dit artikel is geschreven door NOS.nl

nu op beeradio

Album Cover

nu op beeclassic

Album Cover
open player of luister via TuneIn

Live

Laden...